Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sycąca zupa krem z pieczonych buraków. Jest pyszna i bardzo pożywna. Najlepszy przepis na krem z buraków

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Krem z buraków możemy podać z odrobiną jogurtu naturalnego, pestkami z dyni i natką pietruszki. Smacznego!
Krem z buraków możemy podać z odrobiną jogurtu naturalnego, pestkami z dyni i natką pietruszki. Smacznego! Katarzyna Puczyńska
Zupa z buraków to samo zdrowie. Pożywi, nasyci, a do tego smakuje rewelacyjnie. Podaj ją na specjalną okazję, a goście będą zachwyceni! Zobacz najlepszy przepis na zupę krem z pieczonych buraków. Pysznie smakuje z odrobiną śmietany lub jogurtu naturalnego oraz z pestkami z dyni. Zaskocz bliskich i wypróbuj nasz przepis.

W skrócie

Obecnie popularne są soki z surowych buraków, a wigilijny barszcz to już polska tradycja. Jeśli masz ochotę spróbować zupy z buraków w nowej odsłonie, to mamy dla Ciebie prawdziwy hit – pyszną aksamitną zupę krem z pieczonych buraków. Jej wykonanie zajmuje nieco czasu, ale smak wynagradza włożoną pracę. Zupę możesz podać z podprażonymi pestkami dyni lub płatkami migdałowymi.

W naszej galerii możecie zobaczyć etapy przygotowania zupy krem z pieczonych buraków

Przepis na zupę krem z pieczonych buraków

Liczba porcji: na 6 osób.
Czas przygotowania: ok. 90 minut na pieczenie buraków i ok. 1 godziny na przygotowanie zupy.
Stopień trudności:łatwy.

Składniki:

  • 5 buraków,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 litr bulionu,
  • sól,
  • pieprz,
  • odrobina gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany,
  • pestki dyni.

Jak zrobić zupę krem z pieczonych buraków?

  1. Buraki myjemy. Każdy zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza od 60 do 90 minut. Uwaga! Czas pieczenia zależy od wielkości buraka.
  2. Upieczone buraki obieramy i kroimy w kawałki.
  3. Ziemniaki i cebulę myjemy, obieramy i kroimy w kawałki.
  4. W dużym garnku podsmażamy cebulę na odrobinie oleju. Dodajemy ziemniaki i jeszcze chwilę podsmażamy.
  5. Warzywa zalewamy 1 l bulionu i całość gotujemy przez ok. 40 min. Następnie dodajemy buraki i sok z połowy cytryny.
  6. Na koniec zupę miksujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krem z buraków możemy podać z odrobiną jogurtu naturalnego, pestkami z dyni i natką pietruszki. Smacznego!

Zdrowa zupa krem z pieczonych buraków

Buraki są pyszne i zdrowe, dlatego powinny często gościć na naszych stołach. Cenimy je nie tylko ze względu na walory organoleptyczne, ale również za wyjątkowe wartości zdrowotne. To skarbnica witamin i związków mineralnych.

Buraki są źródłem:

  • witamin z grupy B,
  • witaminy A,
  • witaminy C,
  • żelaza,
  • potasu,
  • magnezu.

Sprawdź także: Zupy na chłodne dni. Kapitalne dania na jesień i zimę. Zobacz przepisy na 12 posiłków

Zobacz także inne przepisy na Stronie Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Ciasto śliwka w czekoladzie. Lepsze niż popularne słodycze

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Sycąca zupa krem z pieczonych buraków. Jest pyszna i bardzo pożywna. Najlepszy przepis na krem z buraków - Strona Kuchni

Wróć na chorzow.naszemiasto.pl Nasze Miasto