Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nietypowa wersja znanej, włoskiej potrawy. Zupa lazania zachwyca smakiem i prostotą. Rozgrzewający, jednogarnkowy obiad

Redakcja
Lazania w formie zupy to pomysł na jednogarnkowy obiad
Lazania w formie zupy to pomysł na jednogarnkowy obiad Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Wypróbuj przepis na znaną, włoską potrawę w dużo prostszej wersji. Zupa lazania to genialny pomysł na szybki i rozgrzewający obiad jednogarnkowy. Idealny przepis dla osób, które kochają lazanię, ale nie lubią spędzać czasu na jej przygotowaniu.

W skrócie

Bardzo lubię tradycyjną, włoską lazanię, ale prawda jest taka, że najczęściej nie chce mi się jej przygotować. I nie chodzi wcale o to, że jest to mocno skomplikowane danie. Po prostu składa się z kilku czasochłonnych etapów. Na szczęście ktoś o podobnym podejściu wpadł na genialny pomysł, by zachować pyszny smak lazanii, oszczędzając na czasie, i przygotował zupę à la lazania. Włosi za takie pomysły wysyłaliby na tortury, co nie zmienia faktu, że zupa jest przepyszna. Idealnie nadaje się na pożywny, jednogarnkowy obiad, zwłaszcza w chłodne dni. Zupę lazanię można także przygotować w wersji wegetariańskiej. Mięso mielone zastępujemy sojowym zamiennikiem lub, ale ja wolę dodawać do niego zieloną albo czarną soczewicę, którą trzeba wcześniej trochę podgotować.

Zupa lazania – przepis na pyszny, jednogarnkowy obiad

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 g mielone mięsa wieprzowego (w wersji wege dwie szklanki podgotowanej, zielonej lub czarnej soczewicy),
  • 500 ml pomidorowej passaty,
  • 500 ml bulionu,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kilka płatów makaronu do lazanii,
  • pół łyżeczki czerwonej papryki,
  • szczypta chili,
  • po łyżeczce suszonego oregano i bazylii,
  • łyżeczka octu balsamicznego,
  • łyżka serka śmietankowego,
  • natka pietruszki,
  • olej.

Jak przygotować zupę lazanię?

  1. Posiekałam czosnek oraz cebulę i podsmażyłam je na oleju w garnku z grubym dnem.
  2. Dodałam soczewicę (w wersji mięsnej dodaj mielone), suszoną paprykę, chili i smażyłam trzy minuty, mieszając.
  3. Do garnka wlałam passatę oraz bulion.
  4. Makaron do lazanii połamałam na mniejsze kawałki i wrzuciłam do zupy.
  5. Gotowałam całość, aż makaron zrobił się al dente.
  6. Doprawiłam zupę octem balsamicznym, oregano i chili. Na koniec dodałam serek śmietankowy i delikatnie wymieszałam.
  7. Gotową zupę posypałam natką pietruszki.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Nietypowa wersja znanej, włoskiej potrawy. Zupa lazania zachwyca smakiem i prostotą. Rozgrzewający, jednogarnkowy obiad - Strona Kuchni

Wróć na chorzow.naszemiasto.pl Nasze Miasto