To już oficjalna wiadomość – mamy wiosnę. Astronomiczną, kalendarzową i symboliczną. Tę ostatnią m.in. dzięki dwustu dzieciom z przedszkoli i szkół podstawowych, które topiły dziś marzanny w Dużym Stawie.
W powitaniu wiosny udział wzięła też... czeska drużyna morsów.
Barwny korowód przeszedł spod „Kapelusza" do jednej z przystani przy Dużym Stawie.
– Widać, że uczniowie i ich nauczyciele włożyli sporo pracy w przygotowanie kukieł. Większość powstała z ekologicznych materiałów. To się ceni – przyznaje Anna Poraj, prezes Fundacji Park Śląski, która zorganizowała imprezę.
To jej wolontariusze przygotowali m.in. grę terenową dla najmłodszych i konkurs na najładniejszą marzannę.
– Jesteśmy bardzo zadowoleni też z pogody i frekwencji. Po takim powitaniu wiosny możemy być pewni, że zima już nie wróci - uśmiecha się Poraj.
Powitanie wiosny w Parku Śląskim: marzanny utopione
Kulminacyjnym momentem było oczywiście utopienie kolorowych marzann. Poprzedził go pokaz możliwości Polaków, którzy reprezentują czeską drużynę morsów: Leszka Naziemca, Marka Grzywy i Łukasza Tkacza.
Zabezpieczeni przez katowickie Wodne Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe kilka razy pokazywali swoje umiejętności.
– Woda ma już 8, 10 stopni Celsjusza. Jest trochę za ciepła. Zaczynamy tęsknić za zimą – przyznaje Marek.
– Wbrew obiegowej opinii na Śląsku mamy bardzo czystą wodę. Ten staw to świetny tego przykład – uważa Łukasz.
– Bardzo cieszymy się, że możemy tu być. Może ktoś kiedyś zdecyduje się na takie pływanie – dodaje z kolei Leszek.
Powitanie wiosny w Parku Śląskim: najładniejsza marzanna wybrana
W konkursie na najładniejszą marzannę wygrał najmłodsi uczniowie Zespołu Szkół Specjalnych nr 11 w Katowicach.
Michalina Respondek, nauczycielka przyznaje, że dzieci są bardzo podekscytowane główną nagrodą, którą był przejazd „Elką" dla całej grupy.
– Zrobienie marzanny zajęło nam trochę czasu, bo każdy element wykonywaliśmy oddzielnie – tłumaczy pani Michalina. – Chcemy uczyć dzieci ekologii, dlatego użyliśmy odpowiednich materiałów: siana, wełny czesankowej, szarego papieru, farb barwionych spożywczymi barwnikami.
Po zakończeniu imprezy – dzięki wsparciu restauracji Wioska Rybacka oraz cukierni „Pod Kapeluszem" - wszystkie dzieci mogły napić się ciepłej herbaty i skosztować przepysznych rurek z kremem.
Powitanie wiosny w Parku Śląskim: dowiedz się, skąd pochodzi zwyczaj topienia marzanny
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?