MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Na święta nie kupuję wędlin. Zamiast tego robię wyborną szynkę gotowaną. Jeden zaskakujący składnik sprawia, że smakuje doskonale

Redakcja
Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Szynka gotowana w majonezie to sprawdzony przepis na wyborną, domową wędlinę. Smakuje zdecydowanie lepiej niż kupna i jest bardzo łatwa do zrobienia. Szynka gotowana jest idealną przystawką na święta i na co dzień. Doskonale smakuje jako dodatek do chleba. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na szynkę gotowaną.

W skrócie

Szynka gotowana z naszego przepisu jest niesamowicie krucha i delikatna. Wszystko dzięki dodatkowi jednego zaskakującego składnika, czyli majonezu. Dodaje się go do zaprawy, w której gotujemy mięso. Szynka gotowana w majonezie wybornie smakuje na kanapkach lub jako przystawka, np. w formie roladek z szynki. Możesz ją podać na święta zamiast kupnej wędliny. Jej przygotowanie jest naprawdę proste, szynka robi się właściwie sama. Warto przygotować taką domową wędlinę, która na pewno zasmakuje całej rodzinie.

Szynka gotowana – przepis na domową wędlinę

Czas przygotowania:
Porcja: 1 kg szynki
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej,
  • 1 cebula,
  • 100 g majonezu,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • łyżeczka pieprzu.

Jak zrobić szynkę gotowaną w majonezie?

  1. Szynkę oczyściłam, natarłam solą, pieprzem oraz papryką. Zostawiłam na dwie godziny. Następnie owinęłam mięso bawełnianym sznurkiem.
  2. Cebulę pokroiłam w piórka.
  3. Do dużego garnka wlałam 2 litry wody. Dodałam całe ząbki czosnku, pokrojoną cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Dodałam majonez i gotowałam całość przez 15 minut.
  4. Włożyłam szynkę do zaprawy i gotowałam na wolnym ogniu przez godzinę.
  5. Zdjęłam szynkę z ognia i zostawiłam do ostygnięcia.
  6. Szynkę razem z zaprawą włożyłam na całą noc do lodówki.
  7. Następnego dnia jeszcze raz zagotowałam szynkę w tej samej zalewie. Gotowałam przez pięć minut.
  8. Po ostygnięciu pokroiłam szynkę w plastry.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Na święta nie kupuję wędlin. Zamiast tego robię wyborną szynkę gotowaną. Jeden zaskakujący składnik sprawia, że smakuje doskonale - Strona Kuchni

Wróć na chorzow.naszemiasto.pl Nasze Miasto