Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zupa meksykańska. Prosty przepis na pożywną i rozgrzewającą zupę. To jednogarnkowe danie nie tylko dla fanów ostrych smaków

Magdalena Dańda-Pyzik
Magdalena Dańda-Pyzik
Zupa meksykańska to nie tylko sycące i pożywne danie, które idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację, ale to jednogarnkowa potrawa szybka w przygotowaniu.
Zupa meksykańska to nie tylko sycące i pożywne danie, które idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację, ale to jednogarnkowa potrawa szybka w przygotowaniu. foodandmore/123RF
Jesień i zima to czas, gdy z większą ochotą sięgamy po zupy, szczególnie te pożywne i rozgrzewające. Właśnie takim daniem jest zupa meksykańska – jednogarnkowa potrawa, którą na dodatek można szybko przygotować. Ta aromatyczne danie może być serwowane na obiad i na kolację, może też być świetną „potrawą na ciepło” przyrządzaną na przyjęcie. Wypróbujcie nasz przepis na zupę meksykańską.

W skrócie

Zupa meksykańska to danie, które przypadnie do gustu fanom pożywnych zup, ale również tym, którzy przepadają za ostrzejszymi potrawami. Wystarczy, że do zupy dosypiecie ostrą paprykę, a ta przyprawa skutecznie zaostrzy smak potrawy.

Zupa meksykańska – przepis na sycące danie

Liczba porcji: 6 talerzy zupy
Czas przygotowania: 30 minut + 50 minut gotowanie zupy

Składniki:

  • 350 g mięsa mielonego (np. wieprzowego lub wołowego),
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 i 1/4 l gorącego bulionu lub rosołu,
  • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
  • 1/2 łyżeczki mielonej, ostrej papryki,
  • sól, pieprz, szczypta cukru.

Jak zrobić zupę meksykańską?

  1. Przygotuj szeroki garnek, najlepiej z grubym dnem. Pokrój cebulę w kosteczkę i zeszklij ją w garnku na łyżce oliwy.
  2. Obierz czosnek i dorzuć go do cebuli.
  3. Cebulę i czosnek przesuń na bok garnka, a na drugiej połowie na drugiej łyżce oliwy podsmaż mięso mielone.
  4. Mięso, cebulę i czosnek wymieszaj, całość dopraw przyprawami.
  5. Marchewkę pokrój w półplasterki i dorzuć do garnka. Następnie całość zalej szklanką bulionu i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut.
  6. Dołóż pomidory z puszki i dopraw je lekko solą, pieprzem i odrobiną cukru. Wymieszaj wszystko w garnku i gotuj ok. 5 minut.
  7. Następnie odsącz czerwoną fasolę i kukurydzę oraz dorzuć wszystko do garnka. Dolej resztę bulionu i gotuj wszystko razem ok. 25 minut.

Z czym podawać zupę meksykańską?

Zupa z tyloma składnikami jest bardzo sycąca i pożywna, ale żeby jeszcze bardziej urozmaicić jej smak i wygląd, można ją serwować ze startym serem, np. mozzarellą. Na wierzch każdego talerza można dorzucić trochę świeżej kolendry lub natkę pietruszki. Jeśli jeszcze bardziej chcecie wzbogacić smak zupy, można do niej dodać też puszkę białej fasoli.

Zupa meksykańska z kurczakiem

Ta pożywna i rozgrzewająca zupa może być przyrządzana na wiele sposobów, w zależności od upodobań. Jeśli nie przepadasz za mięsem wieprzowym lub wołowym, możesz je zastąpić mięsem drobiowym, czyli filetami z kurczaka. Zupa meksykańska ugotowana w ten sposób, jest bardziej delikatna w smaku.

Zobacz także: Przepis na chili con carne

Zobacz inne przepisy na zupy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Zupa meksykańska. Prosty przepis na pożywną i rozgrzewającą zupę. To jednogarnkowe danie nie tylko dla fanów ostrych smaków - Strona Kuchni

Wróć na chorzow.naszemiasto.pl Nasze Miasto