Nagrody są przyznawane w kilku trzech kategoriach: handel, usługi i gastronomia. O tym, do kogo trafią decydują klienci, którzy typują swoich faworytów wysyłając wypełnione kupony zamieszczone w Dzienniku Zachodnim lub za pośrednictwem internetu. O ostatecznym wyborze laureatów decyduje Kapituła Konkursu kierując się jednak przede wszystkim liczbą oddanych głosów.
- W Chorzowie nie ma problemów ze znalezieniem dobrych firm, a najlepszymi sędziami są sami klienci - uważa Pawelec. - Cieszymy się, że ten konkurs rozrósł się do takich rozmiarów i że ciągle się rozwija - dodaje.
W kategorii handel nagrodę otrzymały Delikatesy Centrum PSS Społem. Odebrała ją prezes Urszula Rasztar. W kategorii gastronomia najwięcej głosów oddano na Mańana Bistro & Wine Bar. Nagrodę odebrał Zbigniew Błaszczyk, ojciec właściciela restauracji. W kategorii usługi nagrodę odebrał doktor Roman Elias, który reprezentował klinikę „Ado-Med 2".
Od 2007 roku przyznawana jest również nagroda w kategorii Chorzowski Przedsiębiorca Jutra. Tym razem trafiła do Agaty Balcerowicz z Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Oskara Lange.
Andrzej Wanyura, prezes Centrum Przedsiębiorczości podkreśla, że konkurs ma na celu promowanie małej przedsiębiorczości. - Duże firmy mają swoje konkursy, a te małe są zawsze pomijane i niedoceniane - twierdzi. - Dzięki temu konkursowi również i one mają szansę zostać uhonorowane - dodaje.
Zdaniem Wanyury nagrody w jubileuszowym plebiscycie trafiły w godne ręce. - Odczucia kapituły były w stu procentach zgodne z typami głosujących - podkreśla. - Konkurs ewoluuje i pojawiają się nowe kategorie, rośnie jego prestiż.
W 2012 roku w wyniku współpracy Stowarzyszenia Przedsiębiorców Miasta Chorzowa z Regionalną Izbą Gospodarczą w Katowicach trzem firmom zostały przyznane Srebrne Laury Umiejętności i Kompetencji. Otrzymały je: Bastra Weindich, Kopex Electric Systems oraz cho-rzowski oddział PKO Bank Polski.
Zbigniew Błaszczyk
Przemek jest obecnie na Filipinach, ale bardzo się cieszy z tej nagrody. Jestem bardzo dumny z syna, bo nie tylko dobrze gotuje, ale sprawia, że ludzie są zadowoleni i szczęśliwsi. Ulubiona potrawa? Najbardziej zapadło mi w pamięci danie, którego nie ma w stałej karcie - placki ziemniaczane zasmażane razem z kiszoną kapustą. Są podawane okazjonalnie i łączą tradycje kuchni nowoczesnej i kuchni śląskiej.
Urszula Rasztar
To wyróżnienie dla całej załogi naszego sklepu i naszej ciężkiej pracy, która pozwala utrzymać wysoki poziom. W ubiegłym roku całe "Społem" obchodziło 140 lat istnienia na chorzowskim rynku. We wszystkich zakładach zatrudniamy 55 pracowników. Ta nagroda trafia do nas już po raz trzeci. Jest ona tym razem skierowana do Delikatesów Centrum, które w tej formule istnieją od trzech lat. Cały czas musimy się rozwijać i podnosić standardy.
Roman Elias
Jak się czuję w roli przedsiębiorcy roku? Mam mieszane uczucia: z jednej strony to zadowolenie, bo w ekspre-sowym tempie sześciu miesięcy udało mi się uruchomić na terenie Zespołu Szpitali Miejskich oddział chirurgii onkologicznej, a z drugiej okazało się, że ten oddział nie został zakontra-ktowany przez NFZ. Nie mam też podpisanego kontraktu w swojej macierzystej firmie. To jednak olbrzymia satys-fakcja, gdy pacjent jest zadowolony i potrafi to wyrazić w ankiecie.
Agata Balcerowicz
Jestem wolontariuszką fundacji Kings Kids i dużo czasu poświęcam na udzielaniu się w tej organizacji. Zajmujemy się organizacją wyjazdów i zajęć dla dzieci, aby nie musiały spędzać wolnego czasu na podwórkach, tylko miały ciekawą alternatywę. To zadanie daje mi motywację dla dalszej pracy. Plany na przyszłość? Chciałabym otworzyć własną działalność gospodarczą z jakimś niszowym produktem albo uruchomić klub dla młodzieży.
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?