Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wybieramy Mistrzów Smaku 2018. Liderzy z Chorzowa ZDJĘCIA+WIDEO

Olga Krzyżyk
Wybieramy Mistrzów Smaku 2018. Liderzy z Chorzowa ZDJĘCIA+WIDEO
Wybieramy Mistrzów Smaku 2018. Liderzy z Chorzowa ZDJĘCIA+WIDEO Olga Krzyżyk
Oto chorzowscy liderzy w pięciu miejskich kategoriach plebiscytu Mistrzowie Smaku 2018. Poznajcie najlepszą restaurację, kawiarnię bistro, a także kelnera i kucharkę z Chorzowa. Głosowanie jeszcze trwa do 19 lipca.

Wybieramy Mistrzów Smaku 2018. Liderzy z Chorzowa ZDJĘCIA+WIDEO

Pierwszy, powiatowy etap plebiscytu Mistrzowie Smaku potrwał do czwartku, 19 lipca do godz. 22. Zwycięzcy z każdego miasta i powiatu awansują do wojewódzkiego finału zachowując głosy zdobyte w pierwszym, powiatowym etapie głosowania. Głosowanie w wojewódzkim finale rozpocznie się w poniedziałek, 23 lipca i będzie trwać do piątku, 3 sierpnia do godz. 22.

Dziś prezentujemy liderów poszczególnych kategorii w Chorzowie. Oto najlepsza kucharka, kelner, restauracja i bistro w mieście.

W gastronomii najważniejsza jest ocena klientów, dlatego tak ważne są Państwa głosy. Więcej na:
TUTAJ ZNAJDZIECIE PAŃSTWO SZCZEGÓŁY PLEBISCYTU MISTRZOWIE SMAKU I AKTUALNE WYNIKI

Restauracja roku w Chorzowie:
Restauracja Piwnica Piccolo już kolejny tydzień z rzędu jest liderem w kategorii restauracja roku. Łącznie pracuje tu 10 osób. Można tu zjeść przede wszystkim dania kuchni polskiej oparte na świeżych produktach. Szefowa kuchni lubi nowe smaki, więc można tu odszukać także dania z innych kuchni.

- Nasza kucharka piecze także swojski chleb na zakwasie. Robi też własne wędliny. Jestem bardzo dumna z moich pracowników. Cieszy mnie też każdy głos w plebiscycie oddany na nasza restaurację, naszą szefową kuchni i kelnera - mówi Iwona Grzywocz, właścicielka restauracji Piwnica Piccolo w Chorzowie.

Z tyłu restauracji pracownicy zrobili mały ogródek. Tam uprawiają podstawowe zioła, takie jak tymianek, rozmaryn, kolendrę, miętę i bazylię.

Na drugim miejscu w kategorii restauracja roku uplasowała się Pizzeria Langolo, która znajduje się przy ulicy Młodzieżowej 31 w Chorzowie.

Kucharz roku w Chorzowie:

Bożena Kopacz, szefowa kuchni w restauracji Piwnica Piccola utrzymuje się na pierwszym miejscu w kategorii kucharz roku. Pani Bożena w gastronomii pracuje już ok. 15 lat. Wcześniej pracowała jako ekspedientka w sklepie. Szybko jednak zrozumiała, że to zawód nie dla niej. W domu, rodzina ale i goście często powtarzali, że bardzo smacznie gotuje. To zachęciło Bożenę Kopacz to spróbowania swoich sił w gastronomii. Udała się do jednej z chorzowskich restauracji, której szefowa kuchni, zaufała jej smakom. Od tamtej pory gotuje dla gości.

- Gotowania to moja pasja. Uwielbiam tworzyć nowe smaki dań. bazuje na świeżych produktach - mówi Bożena Kopacz, szefowa kuchni restauracji Piwnica Piccolo.

Obecnie na drugim miejscu w tej kategorii jest Jakub Kosyrczyk z Catering Service w Chorzowie. Na trzecim miejscu utrzymuje się Damian Sobek, kucharz znany z MasterChefa i właściciel HanysKartofel Buda.

Kelner roku w Chorzowie:
Krzysztof Gagorowski, kelner w restauracji Piwnica Piccolo bardzo lubi swoją pracą. Kontakt z klientem, możliwość rozmowy i doradzenia jakiegoś dania. W zawodzie kelnera pracuje już 28 lat. W samej Piwnicy Piccolo jest od 17 lat.

- Dzisiaj jest piątek wiec doradziłbym, by zamówić rybę -filet z dorsza - a na pierwsze danie zupę z botwinki - mówi Krzysztof Gagorowski, kelner w restauracji Piwnica Piccolo w Chorzowie.

- Bardzo lubię swoją pracę - dodaje. Pan Krzysztof na swojej zmianie na sali jest sam. Przy barze jest też zawsze jedna kelnerka. Prywatnie pan Krzysztof kocha zwierzęta. W domu ma szynszyle, rybki i krewetki.

W kategorii kelner roku plebiscytu Mistrzowie Smaku 2018 na drugim miejscy znajduje się Klaudia Łuczak z Pizzerii Pod Drewnianym Bocianem, a na trzecim Daria Stiller z Chorzowa.

Cukiernia/kawiarnia roku w Chorzowie:
Kawiarnia Marzenie w Chorzowie otwarta jest od roku. W menu są ciasta, kawy, naleśniki, a ostatnio zostały dodane makarony. Każda potrawa jest domowa i robiona na miejscu. Codziennie są inne ciasta, ale też są stałe pozycje w menu jak puszysty sernik i ciasto szpinakowe.

Ważny jest sezon. Zimą można było tu zjeść tzw. krówkę, ale latem mogłaby się rozpuścić. Kawałek ciasta kosztuje 7-9 zł. Ceny w kawiarni są do okolic 18 złotych. Można tu też zamówić rzemieślniczą kawę. Właściciele polecają też zamawianą z Krakowa, najwyższej jakości kawę. Głównymi klientami kawiarnia są rodziny z dziećmi. W Kawiarni pracuje trzech pracowników. Pieczeniem i gotowaniem zajmuje się właściciel. Tu zawsze można zjeść pyszne domowe desery w przytulnej atmosferze. Na drugim miejscu w kategorii kawiarnia roku jest Cafe Coco (ulica Wolności 15).

Bar/jadłodajnia roku w Chorzowie:
W Czubuś Bistro w Chorzowie, ul. Boczna 11AB, specjalnością jest placek po węgiersku i gołąbki. Właścicielka Czubuś Bistro lubi eksperymentować i pracować z ludźmi, kocha gotować, a prowadzenie bistro jest dla niej pasją. Wiele przepisów mam po mamie, z którą wspólnie pracuję, a także po mojej babci , która była zawodową kucharką - zdradza Aneta Jachymczyk, właścicielka małej gastronomii Czubuś Bistro w Chorzowie. Pani Aneta jest kucharką jest z zamiłowania.

Na drugim miejscu w kategorii bar/jadłodajnia/bistro roku są Obiady jak u mamy, które znajdują się przy ulicy Wolności 83 w Chorzowie.

Aktualne wyniki tej i innych kategorii można zobaczyć na naszej stronie internetowej : www.dziennikzachodni.pl/mistrzowiesmaku. Głosujcie na swoich ulubionych kandydatów w każdej z kategorii.

od 7 lat
Wideo

Krzysztof Bosak i Anna Bryłka przyjechali do Leszna

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na chorzow.naszemiasto.pl Nasze Miasto