W śląskim zoo przez całą zimą nie zobaczymy pingwinów. Nielotom zrobiło się za zimną i przeniesiono je na zaplecze

Olga Krzyżyk
Olga Krzyżyk
Pingwiny ze Śląskiego Ogrodu Zoologicznego
Pingwiny ze Śląskiego Ogrodu Zoologicznego Lucyna Nenow/Marzena Bugała
Przez całą zimę w Śląskim Ogrodzie Zoologicznym zwiedzający nie zobaczą pingwinów. Gdzie zniknęły te sympatyczne nieloty? Z powodu coraz chłodniejszych dni i temperatury nocą spadającej poniżej zera, pingwiny musiały zostać przeniesione do ogrzewanego budynku. Na wybieg zewnętrzny śląskiego zoo wyjdą ponownie wiosną 2021 roku.

Pingwiny były hitem lata w Śląskim Ogrodzie Zoologicznym. Zobaczymy je też zimą?

Gdzie są pingwiny? O to pytają goście śląskiego zoo. Nielotów nie ma w basenie, ani też na skałkach, gdzie można je było często zobaczyć latem. Okazuje się, że zrobiło się po prostu za zimno dla pingwinów Humboldta, a właśnie grupa tych pingwinów mieszka w chorzowskim zoo. Gdy temperatura w nocy zaczęła spadać poniżej zera, zdecydowano o przeniesieniu nielotów.

Opiekunowie musieli przenieść pingwiny do budynku. Nieloty dobrze znają ten obiekt, to tutaj czekały na początku roku na pierwsze wyjście na zewnętrzny wybieg. W budynku, gdzie teraz są pingwiny znajdują się niezbędne do obsługi basenu urządzenia i pomieszczenia, w których na czas choroby i zabiegów hodowlanych pojedyncze osobniki oddzielane będą od reszty stada.

Pingwiny spędzą w budynku niedostępnym dla zwiedzających także okres jesienno-zimowy, gdy temperatury będą zbyt niskie, by mogły przebywać na zewnątrz. Wiosną, gdy tylko zrobi się cieplej pingwiny wrócą na wybieg.

W ciepłe dni zwierzęta leniwie wypoczywają na wybiegach,a  pingwiny wesoła pluskają się w basenie.

Zobacz kolejne zdjęcia/plansze. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

Pingwiny to urocze słodziaki! Bawią się, pielęgnują pióra i ...

Przypomnijmy, że budowa nowego obiektu dla pingwinów zakończyła się w listopadzie 2019 roku. Inwestycja w sumie kosztowała ponad 5 mln złotych. Obiekt powstał na dotychczasowym wybiegu nosorożców, w sąsiedztwie budynku małpiarni.

Obiekt dla pingwinów składa się z:

  • budynku z zapleczem gospodarczym,
  • basenu zewnętrznego o pojemności 220 m3
  • budynku, który w najwyższym punkcie ma 3,5 m wysokości (urządzenia do obsługi oraz pomieszczenia na czas choroby czy zabiegów zwierząt).

Mieszkańcy śląskiego zoo w Chorzowie

W Śląskim Ogrodzie zoologicznym na powierzchni prawie 48 ha żyje 2 300 zwierząt, należących do 340 gatunków. Śląskie zoo jest jednym z największych polskich ogrodów zoologicznych.

Wśród mieszkańców śląskiego zoo są zarówno zwierzęta żyjące w Polsce - niedźwiedzie brunatne, rysie, wydry, żurawie czy bociany, jak i liczne okazy egzotyczne – słonie azjatyckie, nosorożce białe, żyrafy siatkowane, addaksy, oryksy szablorogie, gepardy, pantery śnieżne, pandy małe, gibony czapniki, lemury, tamaryny białoczube, lwiatki złotogłowe, różne gatunki ptaków, gadów i tropikalnych ryb.

Śląski Ogród Zoologiczny w Chorzowie jest członkiem Europejskiego Stowarzyszenia Ogrodów Zoologicznych i Akwariów (EAZA) oraz Euroazjatyckiego Regionalnego Stowarzyszenia Ogrodów Zoologicznych i Akwariów (EARAZA). Dzięki temu hodowla zwierząt, prowadzona jest w sieci zrzeszonych ogrodów i może w ten sposób zapewnić swego rodzaju bank żywych genów zwierząt, aby odtwarzać lub zasilać dzikie populacje. Dzięki przynależności do Międzynarodowego Stowarzyszenia ZOO-Edukatorów (IZE) w zoo rozwijana jest także działalność edukacyjna.

Jesień w Śląskim Ogrodzie Zoologicznym

Jesień w Śląskim Ogrodzie Zoologicznym. Co słychać w chorzow...

Pingwiny peruwiańskie są zagrożone wyginięciem

Pingwiny Humboldta nazywane również pingwinami peruwiańskimi, występują na wybrzeżach Peru i Chile. Ich naturalnym środowiskiem są morskie wybrzeża w rejonie oddziaływania zimnego prądu morskiego, zwanego Prądem Humboldta, któremu zawdzięczają swoją nazwę.

Są to średniej wielkości ptaki, osiągające 56–70 cm długości ciała i wagę około 3,6-5,9 kg. Podstawę pożywienia pingwinów Humboldta stanowią ryby. Dietę uzupełniają skorupiakami i głowonogami.

Ptaki te tworzą niezbyt liczne kolonie. Dobierają się w pary, które zakładają gniazda na klifach i rozpadliskach skalnych. Rozmnażają się przez cały rok. Samica znosi dwa jaja, które wysiadywane są przez rodziców przez okres 40-42 dni.

Gatunek został wpisany do Czerwonej Księgi Gatunków Zagrożonych (IUCN Red List) - kategoria VU - narażone na wyginięcie.
Gatunek objęty CITES.

Podatek od psa

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

J
Jonas

A gdzie przenoszone są na czas zimowy pingwiny żyjące na wolności na południowych krańcach Ziemi ?

Dodaj ogłoszenie