Ugotowali 300 litrów żuru na rynku w Chorzowie
Wspólne gotowanie żuru na rynku w Chorzowie zorganizowała fundacja „Wolne Miejsce” wraz z miastem. Cele były dwa: uczcić Światowy Dzień Ubogich, który wypada 17 listopada, ale też przypomnieć o zbliżającej się Wigilii dla Samotnych, która podobnie jak przed rokiem odbędzie się w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach.
- Jako fundacja od wielu lat pomagamy potrzebującym, osobom samotnym i ubogim, organizujemy wigilie, spotkania wielkanocne, ale również odpowiadamy na bieżące potrzeby. W październiku były dni walki z głodem, robiliśmy takie akcje w Mysłowicach, Łodzi czy Kołobrzegu. W listopadzie myślimy o ludziach biednych, ubogich i bezdomnych – mówi Mikołaj Rykowski z fundacji Wolne Miejsce
W olbrzymim garncu na chorzowskim rynku ugotowano około 300 litrów zupy. Do przygotowania żuru wykorzystano m.in. 30 litrów zakwasu, 30 kg białej kiełbasy, 30 kg ziemniaków oraz 500 jajek. Były też oczywiście ogromne ilości chleba.
- Do wspólnego jedzenia żuru zapraszamy nie tylko tych, co nie mają, ale i tych którzy mają, aby razem usiedli przy jednym stole. Abyśmy zauważali osoby, które są wokół nas bardziej potrzebujące – dodaje Rykowski.
Akcja ma też przypomnieć, że lada moment „Wolne Miejsce” rozpocznie przygotowania do organizacji największej w regionie Wigilii dla samotnych. Wydarzenie, tak jak przed rokiem, odbędzie 24 grudnia w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach.
Przepis Mikołaja Rykowskiego na żur, który serwowano na rynku w Chorzowie:
- dużo serca,
- dużo chęci,
- 30 litrów zakwasu,
- 30 kg kiełbasy białej
- 30 kg ziemniaków
- 30 kg marchwi
- cebula,
- ok 500 jajek
- przyprawy
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?