Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tysiące smaków w Chorzowie z Adamem Gesslerem [ZDJĘCIA]

Magdalena Nowacka-Goik
Eskalopki cielęce w sosie z białego wina, świeżych pomidorów i śmietany, kluski kładzione z ucieranych żółtek, marchewka duszona na masełku z imbirem i porem oraz dodatkiem miodu spadziowego i befsztyk tatarski - takie specjały, przygotowane pod okiem mistrza - Adama Gesslera, można było dzisiaj degustować na ulicy Wolności w Chorzowie. Było pysznie!

To już szósta edycja konkursu "Chorzowskie smaki". Przez cały wrzesień 18 największych, najbardziej cenionych chorzowskich lokali będzie walczyć o tytuł najlepszej kuchni. Rywalizacja będzie przebiegać w trzech kategoriach: - przystawka, danie główne i deser. Do konkursu zgłoszono blisko 40 potraw. W sobotę, od godziny 11 można było zobaczyć na żywo, jak są przygotowywane i oczywiście spróbować. Gotowali kucharze z poszczególnych restauracji, a tajemnice smaków lokalu zdradzali ich właściciele. Puree jagodowe z sosem rabarbarowym oraz bakłażany z suszonymi pomidorami i kurczakiem na sałatach- roszpunce i rukoli degustowała Danuta Grzybowska. - Smaczne, chociaż smak dość oryginalny - mówiła po spróbowaniu. Sama lubi kuchnię i śląską i typowo polską. - Staram się korzystać z tego, co jest świeże w danym sezonie. Lubię jeść i przygotowywać zupę jarzynową, chociaż jest pracochłonna - przyznawała. Przygotowano także coś dla maluchów- mogły wykonywać oryginalne obrazki z ...produktów spożywczych. Kulminacyjnym punktem imprezy było spotkanie z Adamem Gesslerem.
- W restauracji , którą prowadzę na Śląsku jest coś, czego nie znajdziemy w naszych restauracjach, ani w Warszawie, ani w Londynie. Tu przychodzą całe rodziny - dziadek, rodzice, wnukowie. Rozmawiają o potrawach i tradycji. To coś wyjątkowego - mówił Adam Gessler, podkreślając jednocześnie, że kuchnia śląska jest bardzo energetyczna i pełna ciekawych smaków.
Zwycięzcę konkursu wybierze specjalna kapituła, ale wpływ może mieć każdy. Wystarczy wejść na stronę chorzowskiesmaki.pl i oddać swój głos. A wcześniej spróbować potraw w lokalach. Na te konkursowe są zniżki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na chorzow.naszemiasto.pl Nasze Miasto