MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Szkodliwe substancje znajdują się również w jedzeniu...
fot. Leo_65/pixabay.com

Szkodliwe substancje w twoim otoczeniu – 10 niedocenianych źródeł toksyn, z którymi stykasz się na co dzień

Plastik w potrawach

Szkodliwe substancje znajdują się również w jedzeniu smażonym na patelniach z tradycyjną powłoką nieprzywierającą, a także przygotowanym w innych zawierających ją sprzętach, np. do tostów typu sandwicz, smażenia naleśników, omletów czy frytek, pieczenia chleba. Jest ona źródłem związków perfluorowanych o szkodliwym działaniu na układ hormonalny. W czasie podgrzewania, zwłaszcza z małą ilością tłuszczu, ulegają również parowaniu, a wdychane wywołują objawy podobne do grypy, takie jak bóle głowy i mięśni. Do smażenia polecane są patelnie z powłoką ceramiczną (nie zawsze jest to oznaczona na produkcie, jak np. w przypadku tych ceramiczno-marmurowych lub granitowych), a także żeliwne. Warto też postawić na zwykły toster i pieczenie chleba w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym.

Zobacz również

Tygodniowy przegląd prasy w Orzeszu, (26.05-1.06.2024)

NOWE
Tygodniowy przegląd prasy w Orzeszu, (26.05-1.06.2024)

Przegląd tygodnia od 26.05 w Gryfinie

NOWE
Przegląd tygodnia od 26.05 w Gryfinie

Polecamy

Urlop w Turcji bez biura podróży? Sprawdź, jak najlepiej go zaplanować

Urlop w Turcji bez biura podróży? Sprawdź, jak najlepiej go zaplanować

Lubisz oliwę? Może zaczniesz zażywać ją jak suplement diety

Lubisz oliwę? Może zaczniesz zażywać ją jak suplement diety

Śmiertelne potrącenie przez pociąg Intercity na trasie Chorzów Batory – Ruda Chebzie

Śmiertelne potrącenie przez pociąg Intercity na trasie Chorzów Batory – Ruda Chebzie