Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Puszyste placuszki bananowe. Niezawodny przepis na pyszny deser dla całej rodziny. Przygotujesz je na proszku do pieczenia

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Wyśmienite placuszki bananowe Zobacz, jak przygotować taki pyszny deser. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Wyśmienite placuszki bananowe Zobacz, jak przygotować taki pyszny deser. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłu na podwieczorek lub słodkie śniadanie? Mam dla ciebie przepis na pyszne placuszki bananowe na proszku do pieczenia. Są bardzo proste do przygotowania, mają mało cukru i wyśmienicie smakują. Wystarczy wymieszać całość widelcem lub rózgą kuchenną. Przekonaj się, jakie są smaczne i wypróbuj przepis na placuszki bananowe.

W skrócie

Placuszki bananowe to pyszny przysmak, który dla wielu kojarzy się z dzieciństwem. Można jeść je same, z cukrem pudrem, ulubionym dżemem czy polane miodem. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Placuszki mają mało cukru i można usmażyć je na lekko natłuszczonej patelni. Banany, najlepiej mocno dojrzałe, wystarczy rozgnieść widelcem lub drobno pokroić. Ciasto warto doprawić odrobiną cynamonu.

Zobacz w galerii, jak zrobić placuszki bananowe.

Przepis na placuszki bananowe

Czas przygotowania: 5 minut + smażenie placuszków.
Porcja na ok. 16 placuszków.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 banany,
  • 3 jajka,
  • 200 ml mleka,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić placuszki bananowe?

  1. Do dużej miski wbij jajka, dodaj mleko, cukier i szczyptę cynamonu i rozmieszaj widelcem lub rózgą kuchenną.
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i porcjami dosypuj do ciasta, cały czas mieszając.
  3. Banany umyj i obierz. Rozgnieć je widelcem i dodaj do ciasta. Wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej – jeśli masz patelnię z powłoką nieprzywierającą, to możesz pominąć olej lub jedynie odrobinę ją natłuścić.
  5. Kładź łyżką porcje ciasta na patelnię i smaż placuszki z obu stron na złoty kolor. Przełóż je na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Zobacz także: Amerykańskie pancakes to śniadaniowy przysmak. Przepis na puszyste placuszki do zrobienia w 20 minut

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Marka tefal w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Puszyste placuszki bananowe. Niezawodny przepis na pyszny deser dla całej rodziny. Przygotujesz je na proszku do pieczenia - Strona Kuchni

Wróć na chorzow.naszemiasto.pl Nasze Miasto