Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
1 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:...

Potrawy wigilijne - oto sprawdzone przepisy! Tego nie może zabraknąć na świątecznym stole w woj. śląskim

Barszcz z uszkami

Składniki:
25 dag buraków
pół pęczka włoszczyzny
1 i 1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
5 ziaren czarnego pieprzu
sól
1 łyżka koncentratu buraczanego
1/2 szklanki mąki
2 dag ugotowanych suszonych grzybów
1/4 pęczka posiekanej natki
1 jajko
1 łyżka oleju
majeranek suszony

Przygotowanie:
Włoszczyznę obrać,pokroić na kawałki. Przełożyć do rondla , zalać 3/4 litra wody.Dodać listek,pieprz obraną 1 cebulę.Gotować wywar,dodać obrane i starte na grubej tarce buraki oraz roztarty z solą czosnek.Gotować 30 minut.Przecedzić,doprawić solą,pieprzem i koncentratem.

Z mąki, soli i letniej wody zagnieść ciasto.1/2 cebuli posiekać i zeszklić na oleju.Wymieszać z pokrojonymi grzybami,natką i jakiem przyprawić. Ciasto rozwałkować wyciąć kółeczka, na każdym ułożyć porcję farszu.Uformować uszka i ugotować je w posolonej wodzie. Gotowe przełożyć porcjami na talerze zalać barszczem posypać majerankiem.
Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl

Zobacz również

Izraelska piosenkarka wygwizdana na Eurowizji. Nie chodziło o muzykę – ZDJĘCIA

Izraelska piosenkarka wygwizdana na Eurowizji. Nie chodziło o muzykę – ZDJĘCIA

Polska - USA NA ŻYWO. Lekcja hokeja dla Polaków? Gdzie oglądać?

Polska - USA NA ŻYWO. Lekcja hokeja dla Polaków? Gdzie oglądać?

Polecamy

Loki na skarpetki podbijają sieć. Zobacz, jak łatwo uzyskać piękny skręt

Loki na skarpetki podbijają sieć. Zobacz, jak łatwo uzyskać piękny skręt

Przechorowałeś COVID i nadal cierpisz? Oto, co może być tego przyczyną

Przechorowałeś COVID i nadal cierpisz? Oto, co może być tego przyczyną

Aromatyczny kompot z mrożonych wiśni. Ten przysmak smakuje jak od mamy

Aromatyczny kompot z mrożonych wiśni. Ten przysmak smakuje jak od mamy