To stara, jeszcze przedwojenna odmiana, ale ceniona przez klientów ze względu na smak. Jednak uprawia się ją coraz rzadziej, głównie amatorsko, drzewka są dostępne u szkółkarzy, ale przeważnie sadzi się je w przydomowych ogrodach.
– Została wyparta przez inne odmiany, takie jak melba czy early genewa. Uprawa papierówki jest kłopotliwa, owoce szybko dojrzewają, trzeba je zebrać w ciągu dwóch, trzech dni, bo inaczej spadają – mówi dr Andrzej Holewiński z Instytutu Sadownictwa w Skierniewicach.
Oprócz papierówek do starych, ale lubianych odmian należą także antonówki, które pojawią się pod koniec sierpnia. Te z kolei są chętnie kupowane ze względu na walory przetwórcze, przede wszystkim robi się z nich musy do szarlotek i innych ciast. Cenione są także późne odmiany – szara i złota reneta, red boskop.
Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?