Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nie marnuj jedzenia! Poznaj 6 żelaznych zasad. Skończ z wyrzucaniem żywności!

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Każdego roku wyrzucamy do śmietnika mnóstwo żywności. Najwięcej jedzenia ląduje w koszu tuż po świętach Bożego Narodzenia, Sylwestrze czy Wielkanocy. Wystarczy poznać kilka prostych zasad, żeby uniknąć takiego marnotrawstwa.
Każdego roku wyrzucamy do śmietnika mnóstwo żywności. Najwięcej jedzenia ląduje w koszu tuż po świętach Bożego Narodzenia, Sylwestrze czy Wielkanocy. Wystarczy poznać kilka prostych zasad, żeby uniknąć takiego marnotrawstwa. joey333/123RF.com
Rocznie w Polsce wyrzucamy do śmietnika ponad 9 milionów ton jedzenia, a na świecie ok. 1,3 miliarda ton. Systematycznie pozbywamy się z domu zepsutego chleba, wędlin czy serów. Pandemia spowodowała również, że zaczęliśmy niestety kupować żywność na zapas. Podsuwamy kilka sprawdzonych sposobów, jak uniknąć marnowania i wyrzucania jedzenia. Warto z nich korzystać, bo aż 700 milionów ludzi na świecie cierpi głód, a ceny żywności rosną w zastraszającym tempie.

Marnowanie jedzenia to problem globalny. Czas pandemii spowodował, że zaczęliśmy robić zakupy rzadziej, ale są one zdecydowanie większe. W przeciętnej polskiej rodzinie w śmietniku ląduję rocznie jedzenie o wartości kilku tysięcy złotych. Podpowiadamy, jak ograniczyć zakupy i co zrobić, żeby nie wyrzucać pożywienia.

1. Zróbmy listę zakupów

Pierwszy krok to przygotowanie listy zakupów. Wybierając się do sklepu spożywczego, przygotujmy dokładną listę, co trzeba kupić. Zaplanujmy m.in. co chcemy ugotować w kolejnych dniach i umieśćmy składniki potraw na liście. Możemy to zrobić na kartce albo w telefonie np. w specjalnej aplikacji, którą możemy udostępnić domownikom. Wtedy będziemy mieć pewność, że lista zawsze będzie pod ręką i możliwość uzupełniania jej na bieżąco. Daje nam ona również gwarancję, że o niczym nie zapomnimy i nie wpadniemy w pułapki promocji.

Taki spis to idealny sposób, żeby kupować tylko to, co jest nam naprawdę potrzebne i żeby płacić zdecydowanie mniej przy kasie. Jeśli pójdziemy na zakupy bez listy, to przechadzając się po sklepowych alejkach w rytmie przyjaznej dla ucha muzyki, na pewno wypełnimy koszyk po brzegi i kupimy nadmiar jedzenia.

2. Jesteśmy głodni – nie wybierajmy się na zakupy

Głód to nie jest najlepszy sprzymierzeniec racjonalnych zakupów spożywczych. Zakupy robione „na głodniaka" sprawiają, że pakujemy w sklepie koszyk po brzegi i przywozimy do domu mnóstwo nadmiarowego jedzenia, którego normalnie byśmy nie kupili. Dlatego jeśli wybieramy się do sklepu, to nie róbmy tego bezpośrednio do pracy, przed zakupami warto się posilić.

3. Nie wpadajmy w pułapki promocji

Przeceny i promocje kuszą nas na każdym kroku. Wydaje nam się, że jak z nich skorzystamy, to mniej pieniędzy ucieknie nam z portfela. Niestety jesteśmy w dużym błędzie. Wprawdzie korzystając z promocji kupiliśmy żywność w niższej cenie, ale decydując się na 4 kg mandarynek, zamiast 1 kg czy na 3 opakowania szynki, zamiast jednej sztuki, wydaliśmy zdecydowanie więcej. Promocje sprawiają również, że kupujemy nadmiar jedzenia, którego prawdopodobnie wcale nie było na liście zakupów i za jakiś czas wyląduje w domowym koszu.

4. Sprawdzajmy w sklepie terminy ważności produktów

Żeby uniknąć wyrzucania jedzenia do śmietnika, zawsze sprawdzajmy jaki jest termin przydatności do spożycia kupowanych produktów, zanim umieścimy je w koszyku. Nie róbmy nadmiarowych zapasów i nie decydujmy się na zakup produktów z krótkim terminem ważności.

Warto mieć świadomość, co oznaczają poszczególne terminy:

  • należy spożyć do – takie sformułowanie pojawia się na produktach krótkotrwałych, tj. nabiale, rybach czy wędlinach i oznacza, że po podanym terminie produkt nie nadaje się do spożycia;
  • najlepiej spożyć przed – taka informacja mówi nam o tym, że po przekroczeniu daty umieszczonej na opakowania produktu nadal można go spożywać, ale może on stracić niektóre swoje właściwości.

5. Korzystajmy z pojemników próżniowych

Próżniowe pudełka czy worki powinny być w każdej nowoczesnej kuchni. Możemy w nich przechowywać m.in. świeże i ugotowane mięso, ryby, wędliny, sałatki, sery i ciasta. Umieszczona w nich żywność (bez dostępu powietrza), np. pozostała po przyjęciu dłużej pozostanie świeża. Pojemniki próżniowe przedłużają trwałość żywności nawet trzykrotnie. Opakowania próżniowe kupimy bez problemu zarówno w sklepach internetowych, jak i stacjonarnych, warto więc z nich korzystać.

6. Zamrażajmy świeżą żywność

Ugotowane dania i nadprogramowe porcje świeżego jedzenia można umieścić w zamrażalniku w specjalnych pojemnikach i woreczkach do zamrażania żywności. To świetny sposób na bezpieczne przechowanie jedzenia i uniknięcie psucia się produktów. Warto mrozić m.in.: gotowane i smażone mięso, wędliny, pieczywo, zupy, sosy, bigos, ciasta, pokrojone owoce i warzywa. Prawidłowo zamrożone jedzenie po rozmrożeniu powinno smakować tak, jakby przed chwilą zostało przygotowane.

Pamiętajmy, że nie wszyscy borykają się z problemem nadmiaru pożywienia w domu. Jeśli po przyjęciu czy świętach mamy za dużo jedzenia i nadaje się ono jeszcze do spożycia, to oddajmy je potrzebującym. Sporo placówek chętnie przyjmuje żywność i przekazuje ją m.in. osobom bezdomnym. Warto więc z tego skorzystać!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Nie marnuj jedzenia! Poznaj 6 żelaznych zasad. Skończ z wyrzucaniem żywności! - RegioDom.pl

Wróć na chorzow.naszemiasto.pl Nasze Miasto