Mikołajkowe muffinki, prosty przepis na słodki przysmak. Zobacz, jak zrobić babeczki krok po kroku

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Mikołajkowe muffinki to pomysł na pyszny i smakowity prezent na dzień św. Mikołaja lub święta. Zobacz, jak możesz je prosto i szybko zrobić. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Mikołajkowe muffinki to pomysł na pyszny i smakowity prezent na dzień św. Mikołaja lub święta. Zobacz, jak możesz je prosto i szybko zrobić. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Zbliżają się święta. Taką radosną okazję najlepiej uczcić pysznymi, domowymi smakołykami. Podpowiadamy, jak zrobić mikołajkowe muffinki. Czekoladowe babeczki z cytrynowym kremem maślanym z pewnością zasmakują wszystkim amatorom słodkości. Sprawdź nasz prosty przepis i przygotuj mikołajkowe muffinki.

Muffinki w prezencie na święta

Zbliżają się święta Bożego Narodzenia. By uczcić szczodrość św. Mikołaja, warto sprezentować sobie lub bliskim drobny upominek. Bardzo dobrym pomysłem są domowe słodkości.

Proponujemy przygotować mikołajkowe muffinki. To pyszne czekoladowe babeczki udekorowane kremem maślanym na kształt czapeczki św. Mikołaja. Dodatkowo muffinki możemy ozdobić gotowymi, jadalnymi ozdobami. W sklepach można obecnie znaleźć wiele gotowych, czekoladowych, świątecznych ozdób, m.in. w kształcie gwiazdek, śnieżynek, św. Mikołaja, bałwanka czy renifera.

Krem maślany, zwany także lukrem maślanym, to klasyczny i podstawowy krem przygotowywany do dekoracji tortów i babeczek. Robi się go bardzo prosto, jest stabilny, utrzymuje kształt i może być długo przechowywany. Jest bardzo słodki.

Prosty przepis na mikołajkowe muffinki

Czekoladowe muffinki udekorowane kremem maślanym na kształt czapeczki św. Mikołaja z pewnością zasmakują wszystkim łasuchom. Smacznego!
Czekoladowe muffinki udekorowane kremem maślanym na kształt czapeczki św. Mikołaja z pewnością zasmakują wszystkim łasuchom. Smacznego! Katarzyna Puczyńska

(ok. 15 muffinek, czas przygotowania 10 min,
pieczenie: 20 min, dekorowanie: 10 min)

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 75 g masła
  • 200 ml mleka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • krem maślany: 200 g masła, 150 g cukru pudru, 3 łyżki soku z cytryny, czerwony barwnik spożywczy

Jak przygotować mikołajkowe muffinki:

Przygotowanie:

  1. W rondelku rozpuść masło i przestudź.

  2. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, sodę oczyszczoną, kakao, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj.

  3. W drugiej misce wymieszaj jajko, jogurt mleko i masło.

  4. Do sypkich składników z dużej miski dodaj płynne i wymieszaj szybko łyżką.

    Nasza rada: ciasta na muffinki nie musisz mieszać bardzo dokładnie, dzięki temu będą lżejsze.

  5. Foremki na muffinki wypełnij do 2/3 wysokości. Piecz w 180 stopniach ok 20 min.

Jak przygotować podstawowy krem maślany do babeczek:

  1. Miękkie masło (w temperaturze pokojowej) zmiksuj z cukrem pudrem przez ok 5 min.
    Nasza rada: przed dodaniem cukru pudru do masła przesiej go, by nie miał żadnych grudek.
  2. Kiedy krem stanie się puszysty, dodaj do niego sok z cytryny. Gotowe!

Dekorowanie mikołajkowych muffinek

  1. Do rękawa cukierniczego odłóż ok. 3 łyżki kremu maślanego. Do pozostałej masy dodaj kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego.
    Nasza rada: do zabarwienia kremu możesz użyć także zagęszczonego soku z malin, żurawiny lub wiśni. Krem zyska czerwony kolor, a do tego ciekawy smak.
  2. Przełóż krem do drugiego rękawa cukierniczego. Możesz użyć także papieru do pieczenia zwiniętego w rulon lub woreczka na (napełnij woreczek i odetnij róg).
  3. Zacznij od kolorowej masy. Dekoruj muffinkę na wzór czapeczki.
  4. Następnie dodaj ozdoby z białego kremu.
  5. Na koniec możesz dodać gotową dekorację z czekolady, w kształcie św. Mikołaja.

Jeśli jesteś na diecie, lub nie przepadasz za słodkościami, warto udekorować muffinki kremem z mascarpone i bitej śmietany. Wystarczy 150 g śmietany 30 proc. ubić z 2 łyżkami cukru pudru i dodać 250 g serka mascarpone.

Mikołajkowe muffinki gotowe. Smacznego!

Zobacz w galerii, jak przygotować muffiny krok po kroku

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Światowy dzień wegetarian, dla kogo i po co?

Wideo

Materiał oryginalny: Mikołajkowe muffinki, prosty przepis na słodki przysmak. Zobacz, jak zrobić babeczki krok po kroku - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie