Zasady zapobiegania zanieczyszczeniu produktów spożywczych:
1.Przed rozpakowaniem zakupów należy dokładnie umyć ręce – najlepiej zgodnie z instrukcją Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
2.Przed i po wyjęciu produktów należy dokładnie umyć blat i wszystkie powierzchnie, z których korzystamy w trakcie rozpakowywania zakupów.
3.Przy wyjmowaniu produktów należy oddzielić produkty świeże (np. owoce i warzywa) od tych standardowo pakowanych w pudełka czy torebki.
4.Opakowania plastikowe zdjęte z warzyw i owoców należy niezwłocznie wyrzucić do kosza na śmieci, a produkty umyć dokładnie wodą.
5.Przed schowaniem świeżych produktów do lodówki należy umieścić je w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie miały styczności z innymi produktami.
6.Należy pamiętać także, aby oddzielać od siebie żywność ugotowaną i surową.
Jak podkreślają lekarze, takie działania powinny stać się naszymi dobrymi praktykami nie tylko w czasie epidemii. Jednocześnie - jak podkreślają wszystkie służby sanitarne - najlepszym sposobem na zminimalizowanie ryzyka zakażenia jest unikanie kontaktów z ludźmi. Alternatywą dla tradycyjnych zakupów są więc sklepy internetowe, które skompletują potrzebne nam produkty i dostarczą je do naszego domu, z zachowaniem profilaktycznych zasad bezkontaktowej dostawy.
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?