Remont Przystani ciągnął się latami, ale udało się. Kawiarnia z lat 50. znów tętni życiem.
Kultowe miejsce opustoszało, kiedy w 1989 r. zmarł jego ostatni właściciel. Później Przystań miała jeszcze kilku dzierżawców, ale żaden z nich nie przywrócił jej do życia. Udało się to spółce KLG. Jej prezes Paweł Wnętrzak zapewnia, że Przystań będzie miejscem dla każdego i na każdą kieszeń.
Zobaczcie zdjęcia z pierwszego dnia otwarcia:
Wnętrza lokalu liczą 1700 metrów kwadratowych, na parterze znajduje się bar, kawiarnia, część restauracyjna i imponujący taras. Natomiast nad restauracją znajdziemy mniejsze pomieszczenia, będzie można w nich organizować m.in. przyjęcia okolicznościowe.
ZOBACZCIE TEŻ:
Restauracja Przystań powraca! Tak wyglądał kultowy lokal w Parku Śląskim ARCHIWALNE ZDJĘCIA
- Zostałem zaproszony do Przystani, aby odzwierciedlić dania, które były tu serwowane 30 lat temu - mówi szef kuchni Przemysław Budziński. - Przystań była restauracją kultową, rodziny z dziećmi przychodziły tu w każdy weekend - dodaje.
Budziński mówi, że chce podawać ludziom jedzenie, które znają, ale jak podkreśla.
- W sposób prosty, nie prostacki. Z delikatnym twistem - dodaje.
To tzw. kuchnia comfort food. Ma być tradycyjna, ale też europejska - podobnie jak we Włoszech czy Hiszpanii. Dania główne mają być bowiem podawane na większych talerzach, a dodatki na mniejszych, dzięki czemu rodzina czy przyjaciele, którzy przyjdą tu na obiad, będą mogli kosztować swoich dań wzajemnie.
W Przystani na nowo odkryjemy dawne smaki, będą tu serwować m.in. grasicę i gęsie żołądki, ale też wołowinę, żeberka czy wędzonego pstrąga. Jak mówi szef kuchni, niektóre pozycje w karcie będą się zmieniać wraz z przemijającymi porami roku. Co dla łasuchów?
- Solidny kawałek sernika, tort czekoladowy lub bezowy - wymienia Budziński.
Co najważniejsze, zarówno właściciel jak i szef kuchni podkreślają, że ceny nie są wygórowane. Za danie główne zapłacimy nie więcej niż 40 zł, za zupę około 12 zł, za przystawkę 18 zł, a zestaw dziecięcy 20 zł.
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
Strefa Biznesu: Co dalej z limitami płatności gotówką?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?