MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Z podanego przepisu przygotujesz 10 szaszłyków....
fot. Kirtip/pixabay

Jak zrobić szaszłyki na grilla? Podajemy przepisy na wersje warzywne, drobiowe i z wędzonym tofu. Można przygotować je również w piekarniku

Szaszłyki wegańskie z wędzonym tofu

Z podanego przepisu przygotujesz 10 szaszłyków.

Składniki:

• 400 g wędzonego tofu – 2 opakowania,
• 1 żółta papryka,
• 1 czerwona papryka,
• 10 pieczarek,
• 1 cukinia,
• 30 ml oliwy z oliwek,
• 20 ml sosu sojowego,
• 2 łyżki miodu,
• ulubione zioła i przyprawy,
• wykałaczki do szaszłyków.

Przygotowanie:

Kilka godzin przed grillowaniem należy przygotować marynatę z miodu, oliwy z oliwek, sosu sojowego i ziół, a następnie zamoczyć w niej pokrojone w kostkę tofu. Tak przygotowane tofu należy włożyć do lodówki na ok. 3 godziny. Warzywa należy pokroić w kostkę i następnie zaczynać nadziewać na wykałaczki w kolejności: pieczarki, cebula, tofu, papryka, cukinia, tofu. Czynność powtórzyć 1-2 razy, w zależności od wielkości kawałków. Dodatkowo całość można skropić delikatnie oliwą z oliwek i posypać ziołami. Pieczemy na grillu do momentu, aż warzywa będą miękkie, to znaczy ok. 30 minut.

Zobacz również

Błyszczy na salonach! Tak się zaprezentowała była Tomka Kammela!

HIT DNIA
Błyszczy na salonach! Tak się zaprezentowała była Tomka Kammela!

Chwile grozy na terenie jednego z gospodarstw w Kaczlinie

Chwile grozy na terenie jednego z gospodarstw w Kaczlinie

Polecamy

Najmniejsze wsie w Polsce. Mogą być bliżej, niż ci się wydaje

Najmniejsze wsie w Polsce. Mogą być bliżej, niż ci się wydaje

Pierwszy taki egzamin - jak poszło ósmoklasistom? Lektura marzenie

Pierwszy taki egzamin - jak poszło ósmoklasistom? Lektura marzenie

Chcesz przyciągać spojrzenia? Postaw na siwe włosy i błyszcz

Chcesz przyciągać spojrzenia? Postaw na siwe włosy i błyszcz