Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak przechowywać suszone grzyby? Co robić, żeby nie pleśniały? Zobacz, jakie pojemniki na suszone grzyby sprawdzą się najlepiej

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Podsuwamy kilka wskazówek, dzięki którym osuszone grzyby dłużej zachowają świeżość i aromat.
Podsuwamy kilka wskazówek, dzięki którym osuszone grzyby dłużej zachowają świeżość i aromat. halibaba/pixabay.com
Suszone grzyby mają niepowtarzalny i intensywny aromat, dlatego świetnie sprawdzają się w kuchni. Stanowią m.in. kluczowy składnik wigilijnych i świątecznych potraw. Niestety, nieodpowiednio przechowywane suszone grzyby szybko tracą swoje wyjątkowe walory smakowe i zapachowe. Mogą też zapleśnieć i zostać zaatakowane przez mole spożywcze. Sprawdź, jak prawidłowo przechowywać suszone grzyby. Te zasady warto znać.

Spis treści

Suszone grzyby: w czym najlepiej je trzymać?

Grzyby, które po zebraniu w lesie odpowiednio wysuszymy np. w piekarniku, na słońcu czy specjalnej suszarce do grzybów, powinny mieć jasny kolor, intensywny aromat i być sprężyste w dotyku. Dobrze wysuszone grzyby powinny delikatnie kruszyć się z lekkim trzaskiem w placach. Jeśli zadbamy o odpowiednie ich przechowanie, długo zachowają swoje walory zapachowe i smakowe.

Prawidłowo wysuszone grzyby powinniśmy umieścić w szczelnych naczyniach. Dzięki temu nie zaatakują ich m.in. panoszące się często w kuchni mole spożywcze. Wybierajmy pojemniki wysokiej jakości (sprawdzonych producentów), które przeznaczone są do przechowywania żywności. Zanim włożymy do nich suszone grzyby, najpierw dokładnie je umyjmy i wysuszmy.

Najlepszym przechowywać suszone grzyby m.in. dobrze i solidnie zamykanych:

  • szklanych słojach,
  • plastikowych pudełkach,
  • metalowych puszkach,
  • emaliowanych naczyniach.

Nigdy nie przechowujmy suszonych grzybów w torbach foliowych ani papierowych, bo szybko mogą się zepsuć i stracić swoje cenne walory. Unikajmy też wieszania wysuszonych grzybów na sznurku czy wkładania ich do lnianych woreczków. Tego typu tradycyjne sposoby nie zabezpieczą ich przed szkodnikami i pleśnią.

Zobacz: Jak odpowiednio pokroić grzyby do suszenia?

Dowiedz się, jak prawidłowo przechowywać suszone grzyby w domu

Zanim włożymy suszone grzyby do hermetycznych pojemników, sprawdźmy, czy nie są one w środku wilgotne. Powinniśmy przechowywać je w temperaturze pokojowej, w ciemnym oraz suchym miejscu. Unikajmy wilgoci oraz światła, bo nasz susz szybko stracić aromat i smak. Idealnym schowkiem na pojemniki z suszonymi grzybami będzie zamykana półka w spiżarni czy kuchni lub komoda w salonie.

Sprawdź, jak długo można przechowywać suszone grzyby

Zdania na ten temat są podzielone. Wielu wytrawnych grzybiarzy twierdzi, że prawidłowo wysuszone grzyby można przechowywać w szczelnych pojemnikach nawet 2-3 lata. Co jakiś czas warto jednak sprawdzać, w jakiej są kondycji i czy nie pokryły się pleśnią.

Jednak najlepiej zużywać suszone grzyby na bieżąco. Nie warto robić ogromnych zapasów suszu, którego nie uda nam się spożytkować do kolejnego sezonu grzybowego.

Zobacz też: Przepis na tradycyjną zupę grzybową z suszonych podgrzybków i borowików.

Przechowuj żywność bezpiecznie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jak przechowywać suszone grzyby? Co robić, żeby nie pleśniały? Zobacz, jakie pojemniki na suszone grzyby sprawdzą się najlepiej - RegioDom.pl

Wróć na chorzow.naszemiasto.pl Nasze Miasto