Wybierz region

Wybierz miasto

    Jarmark Produktów Tradycyjnych

    Muzeum - Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie
    Chorzów, ul. Parkowa/25, +48 32 241 07 18

    12:00 - 18:00 Niedziela, 30 lipca

    • 9zł

    Podczas imprezy będzie można sprobować dań i produktow, wpisanych na Listę Produktow Tradycyjnych Wojewodztwa Śląskiego m.in. necowki, krupniokow, kołoczy czy nalewek. O tym, jak dobrze przyrządzić obiad i jak zachwycić domownikow wspaniałymi daniami opowie Michał Bałazy – kucharz, ambasador Kulinarny Polski, juror Polskich i międzynarodowych konkursow kulinarnych - ktory poprowadzi dla gości pokaz kulinarny wraz z degustacją przygotowanych dań.
    W tym roku podczas Jarmarku odbędzie się finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionow” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz najlepszą potrawę regionalną.
    Podczas imprezy goście Muzeum dowiedzą się m.in. jak przygotować domowy twarog, co dawniej krolowało na polskich stołach i skąd się bierze pasja gotowania. Będzie też okazja do spotkania z Kingą Paruzel – finalistką I edycji Master Chef’a, pasjonatką zdrowej kuchni - ktora opowie o miłości do gotowania i nie tylko.
    Nie zabraknie rownież występow artystycznych n scenie wystąpią: Zespoł Śpiewaczy „Czeremcha”, KGW Kobiernice, Kapela Biesiadna z Poraja oraz Zespoł „Krzikopa”.

    PROGRAM:
    Prowadzenie: Mirek Riedel
    Pokaz gotowanie – Michał Bałazy ( dwa dnia + deser)
    12.15 0 12.45 -konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionow
    12.45 - 13.00 - pokaz gotowania – Michał Bałazy - danie pierwsze - zupa
    13.00 - 13.15 - z kuchni naszych babć – domowy twarog
    13.15 - 13.30 - Necowka i żymlok – tradycja na talerzu
    13.30 - 13.45 -Kuchnia św. Hildegardy, czy odkrywamy stare na nowo
    13.45 - 14.00 - Zespoł Śpiewaczy „Czeremcha” / degustacja
    14.00 - 14.15 - KGW Kobiernice – przypowiastki o tradycjach
    14.15 - 14.30 - pokaz gotowania – danie drugie - krupniok
    14.30 - 15.00 - koncert kapeli z Poraja
    15.00 - 15.15 - oczyszczanie żywności z toksyn Jacek Wołoski/degustacja
    15.15 - 15.30 - Zespoł Śpiewaczy „Czeremcha”
    15.30 - 15.45 - pokaz gotowania – deser - ciasto
    15.45 - 16.00 - Kinga Paruzel – o pasji gotowania/ degustacja
    16.00 - 17.00 - wyniki konkursow w ramach „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionow”
    17.00 - 18.00 - koncert zespołu „Krzikopa”

    Imprezy i Wydarzenia pochodzą z bazy danych Coigdzie.pl Sp. z o.o.

    Zgłoś wydarzenie do moderacji

    Ilość znaków do wykorzystania: 140

    Komentarze (0)

    Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w Polityce Prywatności. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

    Zaloguj się / Zarejestruj się!

    Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!

    Plebiscyt

    Miss Polski 2015 [GŁOSOWANIE]. Która dziewczyna powinna wygrać? [GŁOSOWANIE]

    Miss Polski 2015 [GŁOSOWANIE]. Która dziewczyna powinna wygrać? [GŁOSOWANIE]