Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Festiwal czekolady w Chorzowie - słodki raj dla smakoszy. Czekoladowe cuda, warsztaty cukiernicze i wiele atrakcji! Zobacz zdjęcia

Mateusz Czajka
Mateusz Czajka
Mimo pogody na festiwal czekolady na chorzowskim rynku przyszło stosunkowo dużo ludzi. Także warsztaty cukiernicze cieszyły się powodzenia.
Mimo pogody na festiwal czekolady na chorzowskim rynku przyszło stosunkowo dużo ludzi. Także warsztaty cukiernicze cieszyły się powodzenia. Mateusz Czajka
18 lutego w Chorzowie trwał drugi dzień festiwalu czekolady. Impreza trwa do piątku i zakończy się w niedzielę. Na przybyłych czekało morze czekolady w każdej możliwej postaci. To jednak nie jedyne słodkości. W Chorzowie można było zakupić m.in.: oscypki, grecką chałwę i baklawę, tradycyjne chleby, oryginalne produkty włoskie i wiele więcej. Uczestnicy festiwalu mogli wciąć udział także w bezpłatnych warsztatach cukierniczych. Zobaczcie zdjęcia.

Co można zobaczyć na festiwalu czekolady w Chorzowie?

Czekolada biała, mleczna, gorzka. Czekolada do picia z bitą śmietaną i owoce w czekoladowej kąpieli. Tabliczki z suszonymi malinami i truskawkami. Czekoladowe płyty muzyków, misie, obrazy, samochody. To wszystko można zobaczyć (i zjeść) w czasie trwającego w Chorzowie Festiwalu Czekolady. Choć pogoda nie sprzyjała, to jednak na rynek przyszło stosunkowo dużo ludzi.

— Fantastycznie, że na rynku pojawiły się wyroby czekoladowe. Wcześniej tego nie zauważyłam. Muzyka gra, jest dużo słodkości. Sama też robię przysmaki z czekolady. Przyprowadziła mnie tu ciekawość, jak inni to robią – mówiła pani Danuta.

— Jest tu sporo czekolady. Zaskoczyło mnie, że w taką pogodę zorganizowano takie coś i to na rynku w Chorzowie i że jest sporo ludzi – twierdzi Wiktor.

Festiwal rozpoczął się w piątek i potrwa aż do niedzieli. 19 lutego sprzedawcy będą mieli otwarte stoiska już od 10.00 i zamkną je dopiero koło 18.00 (18 lutego o 20.00). Organizator (WeForm) podaje także, że na warsztaty obowiązują zapisy (możliwość zapisania się w czasie trwania festiwalu). Liczba miejsc jest limitowana.

Nie tylko czekolada...

Niewątpliwie na chorzowskim rynku króluje czekolada, jednak większość stoisko sprzedaje inne przysmaki i rzeczy: tradycyjne włoskie produkty, greckie chałwy i baklawy, miody, oscypki, małe pizze wypiekane w piecu, naturalne pieczywo, grzańce, maskotki, i wiele innych.

— Jak na festiwal czekolady jest trochę za mało czekolady. Przyszedłem tu z dziećmi i chyba są zadowolone – podzielił się z nami jeden z mieszkańców.

Dużym zainteresowaniem cieszyły się także warsztaty cukiernicze. Namiot, gdzie się odbywały był pełny dzieci z rodzicami lub dziadkami. Uczestnicy uczyli się m.in. tworzyć figurki z masy cukrowej.

Drukarki 3D i tradycyjne receptury

Zapytaliśmy także kilku wystawców o tajniki tworzenia czekolady i innych słodkości. Na jednym ze stoisk znajdowały się czekoladowe figurki oraz obrazy.

— Mamy specjalną drukarkę 3D, która drukuje na papierze cukrowym i później to przekładamy na czekoladę. Następnie ręcznie jeszcze rzeźbmy różne kształty – na przykład serduszek. Co do figurek: samochody to chyba jedne z najtrudniejszych do wykonania. Robimy je przy użyciu form, które sami wykonujemy. Osobno jeszcze robimy kółka z czekolady i inne detale - mówi pani Ajza.

Nie tylko kształt sprawia, że czekolada może być fascynująca. Wiele sprzedawców dba o receptury i naturalne składniki. Pan Sebastian z „Czekoladożerców” długo dopracowywał skład swoich produktów. W jego czekoladach znajdziemy m.in. mleko ryżowe i mleko kokosowe. Tak jak wspominaliśmy, na festiwalu pojawiły się przysmaki także z innych krajów niż Polska. Niektóre z nich przyjechały ze słonecznej Grecji wykonane w tamtejszej, rodzinnej manufakturze.

— Tak naprawdę Grecy uwielbiają słodycze, uwielbiają chałwy, baklawy, praliny, czekolady i te produkty bardzo mi zasmakowały w tamtych stronach. Te pierwsze dwie mamy na swoim stoisku. Są tradycyjnie, ręcznie robione bez dodatków konserwantów i bez dodatków syropów. Jako środek słodzący jest wykorzystywany miód – twierdzi jeden ze sprzedawców.

Program festiwalu 19 lutego

Organizator Festiwalu Czekolady w Chorzowie podaje program na niedzielę 19 lutego. WeForm informuje, że stoiska będą czynne od 10:00 do 18:00.

SCENA FESTIWALU:

  • WYSTĘP MUZYCZNY DJ-a
  • WYSTĘPY SCENICZNE DZIECI I MŁODZIEŻY Z CHORZOWSKICH SZKÓŁ I DOMÓW KULTURY - CZEKO KINO NA KÓŁKACH

WARSZTATY: odbędą się w specjalnie przystosowanym ogrzewanym namiocie.

  • 11:00 Od gorzkiej wody do słodkiej tabliczki, czyli historia czekolady w pigułce - wykład+degustacja z Natalią Aurora Ignacek, www.blogczekolady.pl dziennikarką, redaktorką, felietonistką
  • 12:00 Jadalne i słodkie zwierzaki - warsztat pracy z lukrem plastycznym
  • 13:00 Zrób Swoją Czekoladę - profesjonalny warsztat tworzenia i dekorowania tabliczek
  • czekolady z Manufakturą Gang Czekoladożerców
  • 14:00 Malowanie Czekoladowych Buziek
  • 15:00 Piernikowe serca zdobione od serca - warsztat dekorowania pierników masą królewską
  • 16:00 Fontanna Czekolady Pełna Łakoci dla wszystkich GRATIS!!

Program jest bezpłatny dla zwiedzających. Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w programie. Warsztaty mogą mieć opóźnienia około 15-20 min.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na chorzow.naszemiasto.pl Nasze Miasto