MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 18
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Miękkie tofu bez dodatków smakowych to jedyny zamiennik...
fot. Elena Veselova/123RF

Czym zastąpić jajko w potrawach? Oto najlepsze zamienniki jaj kurzych. Zobacz, co sprawdzi się zamiast jajek do panierki, ciasta i kotletów

Naturalne tofu

Miękkie tofu bez dodatków smakowych to jedyny zamiennik jajka w roślinnej „jajecznicy”, w tym przypadku nazwanej „tofucznicą”. Ma już sporo białka, a żeby danie bardziej przypominało z wyglądu oryginał, warto dodać do niej szczyptę kurkumy (nadaje potrawie żółty kolor). Pomocnym składnikiem jest też odrobina czarnej soli kala namak, która jest bogata w związki siarkowe, nadając jedzeniu jajeczny aromat.

Tofu sprawdzi się w miejscu jaj kurzych również w wypiekach, ale tych o cięższej konsystencji, takich jak m.in. serniki, kremowe tarty, brownie czy ciastka zbożowe, a także w ciastach i szybkich chlebach na proszku do pieczenia.

Aby zastąpić 1 jajko, użyj 4 łyżek pokruszonego tofu, najlepiej miękkiego. W wypiekach używaj tofu zmiksowanego na gładką masę.

Zobacz również

Rozpoznali poszukiwanego

Rozpoznali poszukiwanego

Burze nad Wielkopolską. Czy będzie mocno lało? Kiedy kolejne opady?

Burze nad Wielkopolską. Czy będzie mocno lało? Kiedy kolejne opady?

Polecamy

Latarnik Wyborczy - aplikacja, którą warto poznać przed wyborami

Latarnik Wyborczy - aplikacja, którą warto poznać przed wyborami

Masz takie objawy? Po nich rozpoznasz, że w organizmie rozwija się rak

Masz takie objawy? Po nich rozpoznasz, że w organizmie rozwija się rak

Pij szklankę dziennie, przemyj twarz lub dodaj do kąpieli. To darmowy lek i kosmetyk

Pij szklankę dziennie, przemyj twarz lub dodaj do kąpieli. To darmowy lek i kosmetyk