MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
10 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ostre smaki zostają z nami na dłużej. Choć częściej bywają...
fot. touchngo/pixabay.com

Co i jak będziemy jeść w 2022 roku? Poznaj trendy smaku i kuchni na Nowy Rok!

Pikanteria oswojona i osłodzona

Ostre smaki zostają z nami na dłużej. Choć częściej bywają ekstremalne, są też lepiej „oswojone”, bo osłodzone np. miodem lub czekoladą bądź zbalansowane innymi nutami. W takiej roli sprawdzają się słone dodatki dymne w stylu barbecue. Popularne są pikantne akcenty - m.in. koreańska papryka gochujang, nieodłączna w kimchi, a także pieprz kajeński, wędzone chili – chipotle, indonezyjska pasta sambal, bliskowschodnia harissa czy marokańska mieszanka tajin z papryczek chili, limonki i soli morskiej. Wyraziste i ostre są także słodycze, w których oprócz chili pojawia się imbir, czarny pieprz, anyż, bazylia. Cayenne czy imbir to także rozgrzewający dodatek do lodów.

Zobacz również

Wola Justowska dzielnicą willową? To już przeszłość. Raczej "niskie blokowisko"

Wola Justowska dzielnicą willową? To już przeszłość. Raczej "niskie blokowisko"

Dzień Króla Pelego nowym świętem narodowym w Brazylii

Dzień Króla Pelego nowym świętem narodowym w Brazylii

Polecamy

Przegląd tygodnia od 23.06 w Chorzowie

Przegląd tygodnia od 23.06 w Chorzowie

Poznaliśmy Miss Polonia Naszemiasto.pl 2024. Która z kandydatek wygrała?

Poznaliśmy Miss Polonia Naszemiasto.pl 2024. Która z kandydatek wygrała?

Piżamy na lato za mniej niż 40 złotych. Lekkie, przewiewne i urocze

Piżamy na lato za mniej niż 40 złotych. Lekkie, przewiewne i urocze