W skrócie
Ciasto drożdżowe z rabarbarem to deser, który smakuje wyjątkowo w maju i w czerwcu. Właśnie wtedy pojawiają się pierwsze łodygi warzywa o kwaśnym smaku. Po upieczeniu wręcz rozpływa się w ustach, stając się smakowitym kąskiem na puszystym cieście drożdżowym. Wypróbuj przepis na niezawodne ciasto drożdżowe z rabarbarem.
W naszej galerii możesz zobaczyć ciasto drożdżowe z rabarbarem
Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe było wilgotne?
Zabierając się do przygotowania ciasta drożdżowego, warto zrobić pastę tangzhong. W garnku o grubym dnie trzeba podgrzać 100 ml mleka i wymieszać rózgą z 30 g mąki pszennej. Masa powinna zgęstnieć i mieć konsystencję lekkiego budyniu. Tangzong trzeba przełożyć do miseczki i odstawić do wystudzenia. Można też zrobić je dzień wcześniej i trzymać w lodówce. Przed użyciem powinno osiągnąć temperaturę pokojową. Następnie pastę dodaje się do ciasta i miesza. Dzięki temu wypiek będzie dłużej wilgotny.
Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe
Liczba porcji: dla 16-20 osób.
Czas przygotowania: 2,5 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 1 porcja pasty tanzhong,
- 500 g mąki pszennej typu 450-550,
- 1 całe jajko,
- 2 żółtka,
- 50 g cukru,
- 7 g suchych drożdży,
- 210 ml mleka,
- 60 g roztopionego masła,
- 3 g soli,
- 4 łodygi rabarbaru.
Jak zrobić drożdżówkę z rabarbarem?
Przygotowanie:
- W dużej misce należy przesiać mąkę pszenną i dodać sól, cukier i suche drożdże.
- Mleko należy podgrzać i połączyć z roztopionym masłem. Następnie przelać do miski i odstawić do wystudzenia.
- Jajko należy rozkłócić z żółtkami do uzyskania gładkiej masy.
- Do wystudzonego mleka należy dodać masę jajeczną, tangzhong i suche składniki.
- Całość należy wyrobić do uzyskania gładkiego ciasta. Można ułatwić sobie pracę, korzystając z robota kuchennego z odpowiednią nasadką.
- Zwartą kulę ciasta należy odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
- Kolejnym krokiem jest odpowietrzenie go poprzez wyrobienie i ułożenie w dużej blaszce.
- Łodygi rabarbaru trzeba pokroić na 2-cm kawałki, nie ma konieczności obierania ich, choć skórka może sama z nich odchodzić w trakcie porcjowania.
- Rabarbar należy ułożyć równomiernie na wierzchu ciasta drożdżowego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°Celsjusza z termoobiegiem.
- Ciasto drożdżowe z rabarbarem należy piec przez 40 minut, aż do uzyskania złoto-brązowej barwy.
Wypróbuj przepis na ciasto z rabarbarem i budyniem:
Sposób podania
Domowa drożdżówka z rabarbarem może być obsypana z wierzchu cukrem z cynamonem, oprószona cukrem pudrem lub cukrem perłowym. Można także zrobić tradycyjną kruszonkę, która nie tylko ozdobi wypiek, ale nada mu dodatkowej chrupkości.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć ciasto drożdżowe z rabarbarem
Przyprawy do drożdżówki z rabarbarem
Do podstawowego przepisu na ciasto drożdżowe można dodać ekstrakt waniliowy lub cukier z prawdziwą wanilią. Świetnie sprawdzi się szczypta kardamonu, a także odrobina kurkumy, która nada złotego koloru oraz lekko pikantnego smaku.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?