Chorzowskie Smaki 2015
Jakie są tajniki kuchni molekularnej? Po co w kuchni fartuch, rękawice i okulary ochronne? Tego będzie można dowiedzieć się już jutro na ul. Jagiellońskiej podczas wielkiego finału 9. edycji konkursu Chorzowskie Smaki.
Eksperci w tej dziedzinie zademonstrują mieszkańcom do czego w kuchni można wykorzystać ciekły azot oraz suchy lód.
Atrakcji nie zabraknie także dla najmłodszych. Oni będą mogli wziąć udział w specjalnie dla nich przygotowanych warsztatach kulinarnych.
Dzieci zostaną przeniesione do ciasteczkowego raju i przygotują urodzinową niespodziankę.
Impreza na deptaku przy ul. Jagiellońskiej rozpocznie się o godz. 11, a wstęp na nią jest bezpłatny.
Chorzowskie Smaki 2015. Ciekły azot i suchy lód przydadzą się w kuchni
Jednak co najważniejsze: poznamy jutro zwycięzców konkurs. W jego trakcie 20 restauracji i kawiarni rywalizowało o tytuł najsmaczniejszego dania w trzech różnych kategoriach: danie główne, przystawka oraz deser.
Po raz pierwszy w 9-letniej historii zmagań, najważniejszy okazał się głos klientów, którzy w czasie trwania konkursu mogli próbować dań biorących udział w rywalizacji za pół ceny. Każdy z głosujących mógł też napisać dlaczego jego zdaniem wybrana potrawa zasługuje na zwycięstwo. Autor najlepszego uzasadnienia ma szansę wygrać bon o wartości 200 zł, który będzie mógł wydać na... dalsze jedzenie w chorzowskich lokalach.
Przypomnijmy, że podczas 8. edycji lokalem roku została Manana Bistro&Wine Bar
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?