5 grudnia, podczas gali finałowej w Klubokawiarni Kultura, wyłoniono zwycięzców 7. edycji plebiscytu. Przez cały listopad, 21 restauracji współzawodniczyło ze sobą przygotowując konkursowe potrawy.
Pięcioosobowa kapituła i klienci mieli szansę spróbować 57 dań z całego świata. Restauratorzy rywalizowali ze sobą w trzech kategoriach: przystawka, danie główne i na słodko.
Tartaletki z pieczonymi burakami w kremie z octu balsamicznego i miodu przyniosły zwycięstwo „Szufladzie 15”. Bezkonkurencyjny okazał się także pstrąg z gęsiną autorstwa Restauracji „Pod Dzwonem”. Nikt nie oparł się też słodkiej pralinie z białej czekolady w Restauracji Śródziemnomorskiej „La Pasión”.
Wśród wyróżnionych znaleźli się: Pizzeria Pod Drewnianym Bocianem, Restauracja Sztygarka, Restaurant Café Milano, Restauracja Chińska Złoty Smok, Restauracja Łania, Mańana Bistro & Wine Bar, Szuflada 15 oraz Obiady jak u mamy.
– To było bardzo trudne zadanie i pewnie długo będziemy musieli walczyć z nadmiernymi kilogramami. Jak się okazało, „Chorzów nie na żarty’ podszedł do tego zadania. Z roku na rok zauważamy coraz większe zainteresowanie i coraz wyższy poziom. Dzięki uczestnikom konkursu na stałe wpisaliśmy się w kulinarną mapę województwa – przyznał podczas gali Marcin Michalik, z-ca prezydenta Chorzowa i przewodniczący kapituły.
Także smakosze mieli wpływ na ocenę – dzięki ich głosom „Mańana Bistro & Wine Bar” otrzymała tytuł Najlepszego Lokalu Roku.
![emisja bez ograniczeń wiekowych](https://s-nsk.ppstatic.pl/assets/nsk/v1.221.5/images/video_restrictions/0.webp)
Gadżety i ceny oficjalnego sklepu Euro 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?