Chorzów. Festiwal Azjatycki na rynku - zobacz ZDJĘCIA. Można było skosztować potraw z wielu zakątków Azji

Mateusz Czajka
Mateusz Czajka
Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE Mateusz Czajka
Na Śląsku odbył się Festiwal Azjatycki. Na rynku od piątkowego popołudnia stało wielu wystawców. Ludzie tłumnie przychodzili skosztować smaków wschodu. Poszliśmy i zobaczyliśmy, jak wygląda to wydarzenie… i skosztowaliśmy co nieco. Azja w gębie!

Zobacz zdjęcia - kliknij TUTAJ!

Na Festiwal Azjatycki w Chorzowie przyjechało wielu wystawców.

Festiwal Azjatycki w Chorzowie trwała od piątku 19 maja. W sobotę stoiska były otwarte do godziny 21.00. W niedzielę na rynku wystawcy gotowali nieco krócej, bo od 12.00 do 18.00.

- Mamy przedstawicieli kuchni wietnamskiej, koreańskiej. Są też dania tajskie i japońskie, ale też z kuchni Iranu i Afganistanu. Są także troszkę mniej kojarzące się z Azją dania tureckie czy też gruzińskie – opowiada Kinga Kaczmarek ze Smacznego Targu - organizatora festiwalu.

Dodaje także, że w ramach wydarzenia na rynku w Chorzowie pojawią się alkohole rzemieślnicze i smaki z innych zakątków świata – np. Portugalii.

Na festiwal przyszło sporo mieszkańców. Niełatwo było znaleźć miejsce przy przygotowanych stołach (a nie było ich mało). Można było zjeść m.in. ramen, gruzińskie chaczapuri, zupę pho, tureckie baklawy, kimchi, pierożki z krewetkami, perską zupę i wiele innych.

- Kuchnia azjatycka jest przeróżna i bardzo obszerna, natomiast my faktycznie z każdej podróży przywozimy inspiracje. Jednej z potraw uczyliśmy się w Radżystanie w Indiach. To nasz autorska interpretacja jalfrezi. Jest to potrawa z boczniaków z okrą w kremowym sosie pomidorowym i serwujemy ją z ryżem basmati. Ryż basmati jest odpowiednio przygotowany - najpierw prażony. Jest bardzo esencjonalny z racji na to, że dodajemy kurkumy, pieprzu i kozieradki. Okra z kolei to zdrowe, indyjskie warzywo, które nadaje kremistości potrawie. Najbardziej w smaku okra kojarzy mi się z cukinią, natomiast w środku ma ziarenka, które podczas jedzenia chrupią - wyjaśnia Anna Tomczyk z firmy cateringowej Veggie.

Choć na rynku króluje kuchnia, to znalazło się także miejsce na naturalne azjatyckie kosmetyki. Organizatorzy na wypadek niepogody przygotowali także namiot.

Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

Chorzów. Festiwal Azjatycki na rynku - zobacz ZDJĘCIA. Można...

iPolitycznie - 300 milionów Putina by skorumpować Świat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na chorzow.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie