Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Chorzów. Festiwal Azjatycki na rynku - zobacz ZDJĘCIA. Można było skosztować potraw z wielu zakątków Azji

Mateusz Czajka
Mateusz Czajka
Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE Mateusz Czajka
Na Śląsku odbył się Festiwal Azjatycki. Na rynku od piątkowego popołudnia stało wielu wystawców. Ludzie tłumnie przychodzili skosztować smaków wschodu. Poszliśmy i zobaczyliśmy, jak wygląda to wydarzenie… i skosztowaliśmy co nieco. Azja w gębie!

Zobacz zdjęcia - kliknij TUTAJ!

Na Festiwal Azjatycki w Chorzowie przyjechało wielu wystawców.

Festiwal Azjatycki w Chorzowie trwała od piątku 19 maja. W sobotę stoiska były otwarte do godziny 21.00. W niedzielę na rynku wystawcy gotowali nieco krócej, bo od 12.00 do 18.00.

- Mamy przedstawicieli kuchni wietnamskiej, koreańskiej. Są też dania tajskie i japońskie, ale też z kuchni Iranu i Afganistanu. Są także troszkę mniej kojarzące się z Azją dania tureckie czy też gruzińskie – opowiada Kinga Kaczmarek ze Smacznego Targu - organizatora festiwalu.

Dodaje także, że w ramach wydarzenia na rynku w Chorzowie pojawią się alkohole rzemieślnicze i smaki z innych zakątków świata – np. Portugalii.

Na festiwal przyszło sporo mieszkańców. Niełatwo było znaleźć miejsce przy przygotowanych stołach (a nie było ich mało). Można było zjeść m.in. ramen, gruzińskie chaczapuri, zupę pho, tureckie baklawy, kimchi, pierożki z krewetkami, perską zupę i wiele innych.

- Kuchnia azjatycka jest przeróżna i bardzo obszerna, natomiast my faktycznie z każdej podróży przywozimy inspiracje. Jednej z potraw uczyliśmy się w Radżystanie w Indiach. To nasz autorska interpretacja jalfrezi. Jest to potrawa z boczniaków z okrą w kremowym sosie pomidorowym i serwujemy ją z ryżem basmati. Ryż basmati jest odpowiednio przygotowany - najpierw prażony. Jest bardzo esencjonalny z racji na to, że dodajemy kurkumy, pieprzu i kozieradki. Okra z kolei to zdrowe, indyjskie warzywo, które nadaje kremistości potrawie. Najbardziej w smaku okra kojarzy mi się z cukinią, natomiast w środku ma ziarenka, które podczas jedzenia chrupią - wyjaśnia Anna Tomczyk z firmy cateringowej Veggie.

Choć na rynku króluje kuchnia, to znalazło się także miejsce na naturalne azjatyckie kosmetyki. Organizatorzy na wypadek niepogody przygotowali także namiot.

Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

Chorzów. Festiwal Azjatycki na rynku - zobacz ZDJĘCIA. Można...

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na chorzow.naszemiasto.pl Nasze Miasto