Wrocławski obiadek
Gołąbki z kaszą gryczaną - składniki:
kapusta biała, kasza gryczana, ziemniaki gotowane, jajko, czosnek, cebula, mięso wieprzowe, boczek, sól, pieprz
Przygotowanie:
Prażymy kaszę na patelni. Dodajemy tłuszcz i sól, zalewamy wodą w proporcji 1 l na 1 kg kaszy. Przygotowujemy farsz: mielimy mięso, smażymy cebulę, gotujemy i rozdrabniamy ziemniaki, przyprawiamy, wyrabiamy jednolitą masę. Z kapusty wycinamy głąb, obgotowujemy we wrzątku, oddzielamy liście. Farsz zawijamy w liście kapusty i formujemy z nich podłużne, regularne kształty. Tak przygotowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym (dno wykładamy liśćmi kapusty). Wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez godzinę.
Czekamy na Wasze przepisy: [email protected]
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?