Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Rudzkie smaki 2014: Kulinarny kalendarz na zakończenie akcji [ZDJĘCIA]

Michał Nowak
Rudzkie smaki 2014: Przez kilka miesięcy mieszkańcy Rudy Śląskiej przysyłali swoje przepisy na smakowite dania, a rudzki urząd miasta wybierał spośród nich te najlepsze, czyli "smaki miesiąca". Teraz najsmaczniejsze potrawy znajdziemy w specjalnym kalendarzu na 2015 rok, który właśnie został wydany.

Rudzkie smaki 2014: Kalendarz na zakończenie akcji

Konkurs "Rudzkie Smaki" trwał od lutego 2014 roku. Mieszkańcy w tym czasie przysyłali przepisy na potrawy, z których wybierano "smak miesiąca". Przepis trafiał na stronę internetową miasta, natomiast autorowi przyznawano nagrodę. Teraz wszystkie najlepsze smaki można znaleźć w specjalnym kalendarzu na 2015 rok, wydanym przez urząd miasta.

- Uważam, że ten konkurs był świetną sprawą, bardzo dobrze się przy tym bawiłem - mówi Bernard Piwoń, którego przepis na leczo stał się smakiem sierpnia. - Przy tworzeniu przepisu żona i córka trochę mi podpowiadały. Wysyłając zgłoszenie na konkurs napisałem w mailu, że starałem się podpatrzeć co żona gotuje i samemu urozmaicić to danie na swój sposób – dodaje.

Moja potrawa nawiązuje do dawnych tradycji wiejskich, gdzie wykorzystywano to, co rośnie wokół nas, na łąkach, polach czy w lasach - mówi Adam Podgórski, autor Zrazów cielęcych w sosie wiosennym. - Ta potrawa to taki wynalazek, którym można trochę zaszpanować, ale do codziennego menu bym jej nie radził wprowadzać. Jesteśmy tradycjonalistami, jak obiad jest niedzielny to wiadomo, że w niedzielę jemy zawsze kluski i roladę, w jakiś sposób urozmaicone według własnego uznania – śmieje się laureat potrawy wybranej smakiem kwietnia.

Ambasadorem "Rudzkich smaków" jest Michał Kaczmarczyk, mistrz kulinarny z Rudy Śląskiej, zdobywca wyróżniony w konkursie "Kucharz roku", organizowanym przez magazyn tematyczny "Kuchnia".

Swoje potrawy w konkursie zgłaszali nie tylko mieszkańcy Rudy Śląskiej, ale też np. Katowic czy Raciborza. Każda potrawa w kalendarzu ma swoje zdjęcie, a po zakończeniu roku można odciąć części stron z kalendarium, dzięki czemu pozostanie nam praktyczna książeczka kulinarna.

Wydanie kalendarza było możliwe dzięki rudzkim przedsiębiorcom. Na jego okładce znalazł się piekarok, czyli pochodzący z 1900 roku domowy piec do chleba, który od 2013 roku ponownie jest w użytku. Zdjęcia do kalendarza opracowała Magdalena Godlewska-Kosak. Przedstawiciele miasta już zapowiadają, że tego typu akcje będą kontynuowane.

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na rudaslaska.naszemiasto.pl Nasze Miasto