Kawiarnia Przystań w Parku Śląskim powraca. Zobacz ZDJĘCIA z otwarcia

OS

Kawiarnia Przystań w Parku Śląskim została dziś, 14 marca, ponownie otwarta. Przez ostatnie lata nie miała szczęścia. Napawała raczej nostalgią, ale teraz ma to się zmienić.

Remont Przystani ciągnął się latami, ale udało się. Kawiarnia z lat 50. znów tętni życiem.

Kultowe miejsce opustoszało, kiedy w 1989 r. zmarł jego ostatni właściciel. Później Przystań miała jeszcze kilku dzierżawców, ale żaden z nich nie przywrócił jej do życia. Udało się to spółce KLG. Jej prezes Paweł Wnętrzak zapewnia, że Przystań będzie miejscem dla każdego i na każdą kieszeń.

Zobaczcie zdjęcia z pierwszego dnia otwarcia:

Wnętrza lokalu liczą 1700 metrów kwadratowych, na parterze znajduje się bar, kawiarnia, część restauracyjna i imponujący taras. Natomiast nad restauracją znajdziemy mniejsze pomieszczenia, będzie można w nich organizować m.in. przyjęcia okolicznościowe.

ZOBACZCIE TEŻ:
Restauracja Przystań powraca! Tak wyglądał kultowy lokal w Parku Śląskim ARCHIWALNE ZDJĘCIA

- Zostałem zaproszony do Przystani, aby odzwierciedlić dania, które były tu serwowane 30 lat temu - mówi szef kuchni Przemysław Budziński. - Przystań była restauracją kultową, rodziny z dziećmi przychodziły tu w każdy weekend - dodaje.

Budziński mówi, że chce podawać ludziom jedzenie, które znają, ale jak podkreśla.

- W sposób prosty, nie prostacki. Z delikatnym twistem - dodaje.

To tzw. kuchnia comfort food. Ma być tradycyjna, ale też europejska - podobnie jak we Włoszech czy Hiszpanii. Dania główne mają być bowiem podawane na większych talerzach, a dodatki na mniejszych, dzięki czemu rodzina czy przyjaciele, którzy przyjdą tu na obiad, będą mogli kosztować swoich dań wzajemnie.

W Przystani na nowo odkryjemy dawne smaki, będą tu serwować m.in. grasicę i gęsie żołądki, ale też wołowinę, żeberka czy wędzonego pstrąga. Jak mówi szef kuchni, niektóre pozycje w karcie będą się zmieniać wraz z przemijającymi porami roku. Co dla łasuchów?

- Solidny kawałek sernika, tort czekoladowy lub bezowy - wymienia Budziński.

Co najważniejsze, zarówno właściciel jak i szef kuchni podkreślają, że ceny nie są wygórowane. Za danie główne zapłacimy nie więcej niż 40 zł, za zupę około 12 zł, za przystawkę 18 zł, a zestaw dziecięcy 20 zł.

POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:

Wideo

polecane: "Bez Ściemy" o filmach akcji

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3